9 Νοέμβρη, Πανευρωπαϊκή Ημέρα Αντιφασιστικής Δράσης-Για την διαδήλωση στις Βρυξέλλες


Η διαδήλωση της 9 Νοεμβρίου θα είναι η τρίτη κινητοποίηση της νεολαίας ενάντια στην άκροδεξιά που οργανώνεται μετά τις Ευρωεκλογές.Την 28 Μαρτίου, 2000νέοι διαδήλωσαν μπροστά από την Ευρωβουλή ενάντια στην πιθανότητα της δημιουργίας μιας ομάδας από την Μαρι Λε Πεν , πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου. Την 4 Οκτωβρίου 500 αντιφασίστες διαδήλωσαν ενάντια σε συνάντηση, που έγινε σε άγνωστη τοποθεσία, και στην οποία συμμετείχαν ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής. Μερικές ημέρες πριν την συνάντηση, φασιστικές ομάδες, με την υποστήριξη του Ούντο Φοϊγκτ (NPD) του Νικ Γκρίφιν ( πρώην ηγετικό στέλεχος του BNP) και Βέλγων Νεοναζί έκαναν μια δράση αλληλλεγγύης στην ΧΑ, μπροστά από την Ελληνική Πρεσβεία.
Το γεγονός ότι το Βλαμς Μπελάνγκ (ακροδεξιό κόμμα στην Φλάνδρα)  δεν μπορεί, πλέον, να σημειώσει εκλογικές επιτυχίες, και ότι η γαλλόφωνη ακροδεξιά είναι σχεδόν ανύπαρκτη, πολιτικά,  δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος της άκρας δεξιάς δεν υφίσταται στο Βέλγιο. Η άφιξη της Χρυσής Αυγής στις Βρυξέλλες, μαζί με τους βοηθούς και τους συνοδοιπόρους της, αναβίωσε την δραστηριότητα των ντόπιων νεοναζί.
Οσον αφορά τον αγώνα ενάντια στον φασισμό, στο Βέλγιο, τα τελευταία χρόνια έχουν χαρακτιριστεί από την καλή συνεργασία ανάμεσα σε νεολαιίστικες οργανώσεις που συνδέονται με τα συνδικάτα, όπως η JOC Βρυξελών (Οργανωμένοι και Μαχητικοί Νέοι, νεολαία που πρόσκειται στο Κίνημα Χριστιναών Εργατών),η USE (Συνδικαλιστική Ένωση Φοιτητών, οι φοιτητές της Σοσιαλιστικής FGTB), η Νεολαία του FGTB, το Blokbuster (Αντιφασιστική καμπάνια του PSL) και την Πρωτοβουλία Αλληλλεγγύης στην Ελλάδα που Αντιστέκεται (μια συλλογικότητα νέων Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στις Βρυξέλλες), μεταξύ άλλων. Αυτές οι οργανώσεις πήραν την πρωτοβουλία, και θα οργανώσουν μια ανιφασιστική διαδήλωση στις Βυρξέλλες την 9 Νοεμβρίου και να απαντήσουν θετικά στο κάλεσμα για μια Πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης ενάντια στην άκρα δεξιά και στον ρατσισμό και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ενός πανευρωπαϊκού αντιφασιστικού συντονισμού.
Χαρακτηριστική της κατάστασης στο Βέλγιο, είναι η δημιουργία μιας δεξιάς, Θατσερικής κυβέρνησης που θέλει να εφαρμόσει το χειρότερο και πιο αντικοινωνικό ρπόγραμμα που υπήρξε ποτέ στην χώρα. Στην Φλάνδρα, έχει ξεκινήσει ένα μαθητικό κίνημα. Τα συνδικάτα έχουν καταρτίσει ένα τεράστιο σχέδιο δράσης,  που κορυφώνεται στο τέλος του χρόνου με μια πανεθνική διαδήλωση, τρεις ημέρες τοπικών απεργιών και μια 24ωρη γενική απεργία.
Το NVA , το δεξιό και εθνικιστικό κόμμα της Φλάδρας, που συμμετείχε στην κυβέρνηση συνασπισμού έχει υποδεχτεί με ανοιχτές αγκάλες πολλά πρώην μέλη του Βλααμς Μπελάνγκ. Αυτό έχει προκαλέσει μια σειρά από σκάνδαλα, που σχετίζονται με δύο υπουργούς, έναν που υπερασπίστηκε την συνεργασία με τους Ναζί στην διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, και τον άλλο για τα ρατσιστικά του σχόλια. Χρησιμοποιώντας τον λαϊκισμό, το NVA  έχει προσελκύσει ανθρώπους όλων των ειδών, από ακραίους φιλελεύθερους μέχρι ακροδεξιούς. Βέβαια, αυτό δεν το κατατάσσει στα ακροδεξιά κόμματα. Οι σοσιαλδημοκράτες, που βρίσκονται στην αντιπολίτευση, κατά κύριο λόγο, καταγγέλλει αυτά τα σκάνδαλα.Την ίδια όμως στιγμή, ο πρόεδρος της , και πρώην πρωθυπουργός, είπε ότι το 70% της παρούσας πολιτικής λιτότητας αποτελεί συνέχεια των πολιτικών της περασμένης κυβέρνησης. Το εργατικό κίνημα, δεν πρέπει να θέλει να ρίξει μόνο την παρούσα κυβέρνηση, αλλά και όλες τις πολιτικές λιτότητας.
Η καπιταλιστική κρίση έχει δημιουργήσει  οξεία πόλωση ανάμεσα στους φτωχούς και τους πλουσίους και ένα μεγεθυνώμενο στρώμα του πληθυσμού που παλεύει για να επιβιώσει. Η ακροδεξιά βασίζεται σε αυτό για να αναπτυχθεί. Πρέπει να οργανώσουμε αντιφασιστικές  εκστρατείες που να παλεύουν με την ακροδεξιά από όπου και αν προέρχεται , αλλά επίσης και στις συνθήκες που επιτρέπουν την δημιουργία τέτοιων οργανώσεων: την λιτότητα και τον καπιταλισμό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις