Να ρίξουμε τον φράχτη της ντροπής - Να μην συνηθίσουμε στις δολοφονίες

Οι καθημερινές εικόνες των δελτίων ειδήσεων με τους πνιγμένους πρόσφυγες στο Αιγαίο κινδυνεύουν να γίνουν ρουτίνα, με αποτέλεσμα να μην προκαλούν εντύπωση, να μην σοκάρουν τον κόσμο που τις παρακολουθεί. Καθημερινές εικόνες φρίκης όπου χιλιάδες γυναίκες, άνδρες και μικρά παιδιά, ρισκάρουν τις ζωές τους προκειμένου να διαφύγουν απ την βαρβαρότητα των πολέμων που επιβάλει ένα ολοκληρωτικό σύστημα καταπίεσης και αδικίας, ένας παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός που επιλέγει ποιοι θα απολαμβάνουν μια ζωή με ανέσεις και ποιοι θα ξεριζωθούν από τον τόπο τους, θα χάσουν το σπίτι τους και θα αναγκαστούν να ταξιδέψουν στο άγνωστο της προσφυγιάς για να επιβιώσουν.

Στα νησιά του Β. Αιγαίου οι συμπολίτες μας, αναγκάζονται, εξαιτίας της αδιαφορίας της πολιτείας να δέχονται ως πραγματικότητα τα πτώματα μικρών παιδιών και των μανάδων τους που ξεβράζονται στις ακτές. Αυτές οι εικόνες είναι που αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο της αδιαφορίας της “πολιτισμένης Ευρώπης” , η οποία αφενός, αποσιωπά την ευθύνη της στη συγκάλυψη της κύριας αιτίας αυτών των εγκλημάτων : τους πολέμους που ενισχύει η ίδια μέσω των πολιτικών των κυβερνήσεών της, αφετέρου, παρόλες τις Συνόδους κορυφής και τις αποφάσεις που αυτές λαμβάνουν, εξακολουθεί να μην προσφέρει ασφαλή πρόσβαση στους πρόσφυγες, κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών.

Αντ' αυτού η Ε.Ε με την Ελληνική κυβέρνηση δηλώνουν απλά την αλληλεγγύη τους γύρω από το προσφυγικό ζήτημα. Στην πραγματικότητα όμως εφαρμόζουν τις πιο αντιδραστικές πολιτικές, διότι προκρίνουν την καταστολή ως μέσο διαχείρισης, με την πλήρη ανάληψη της “απώθησης και της διάσωσης” από την Frontex. Την δημιουργία των hot spots στην Ελλάδα, των σημείων διαλογής των λεγόμενων “επιλέξιμων”, που πληρούν τις προϋποθέσεις και μπορούν να μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη, διαχωρίζοντας το ποιοι είναι πρόσφυγες και μετανάστες, με τους τελευταίους να επαναπροωθούνται. 

Πέρα όμως από αυτές τις απάνθρωπες πολιτικές, έχει δημιουργηθεί και ένα πολύπλευρο και ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, που καλωσορίζει , στηρίζει έμπρακτα και καλύπτει τις άμεσες ανάγκες των προσφύγων, γνωρίζοντας όμως παράλληλα ότι αποτελεί ανάγκη να βρει τους τρόπους εκείνους που μπορεί αντιπαλέψει τις αιτίες της προσφυγικής κρίσης. Γι' αυτό το λόγο θεωρούμε αυτονόητο να διεκδικούμε το άνοιγμα των συνόρων της Ευρώπης Φρούριο, βάζοντας μια πρώτη και κύρια αιχμή προς αυτόν τον σκοπό, να γκρεμίσουμε τον φράχτη στον Έβρο που στοιχίζει ανθρώπινες ζωές.

Σαν Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας- Πειραιά στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε την απόφαση της Πρωτοβουλίας Αθήνας ενάντια στον φράχτη του Έβρου για πανελλαδική κινητοποίηση στον Έβρο ενάντια στον φράχτη, το Σάββατο 31 Οκτώβρη συμμετέχοντας σε αυτήν.

Διεκδικούμε από κοινού : 
  • Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να δημιουργηθούν ανοιχτές δομές φιλοξενίας.
  • Οργανωμένη και ασφαλής μετακίνηση για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες
  • Να γίνουν ανθρώπινοι χώροι καταγραφής
  • Άμεση κατάργηση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ
  • Όχι στις απελάσεις – παροχή ασύλου ή ταξιδιωτικών εγγράφων για όσους το επιθυμούν


Ξέρουμε πολύ καλά, ότι με την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης μας ως κίνημα αυτοοργάνωσης του δικού μας κόσμου, θα αποκτήσουμε τη δυνατότητα να γκρεμίσουμε τον φράχτη της ντροπής.

Κρατήσεις θέσεων από Αθήνα:
6942019913, 6987805080, 6947051512
Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη Σάββατο στις 08:00 π.μ. από Άγαλμα Βενιζέλου
Για κρατήσεις θέσεων: 6949591336, 6970395852


Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις