Αντιφασιστικός Συντονισμός Συλλογικοτήτων: Λευτεριά στο Λαό, Ποτέ ξανά φασισμός


Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το μαχαίρι των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής, όλοι εμείς, αγωνιστές και συλλογικότητες από τον ευρύτερο αντιφασιστικό χώρο, βρεθήκαμε και αποφασίσαμε να συντονίσουμε τις δράσεις μας, με κεντρικό σύνθημα «Λευτεριά στο Λαό, Ποτέ ξανά φασισμός». Σκοπός μας, ήταν και παραμένει, ο αγώνας ενάντια στην έξαρση του φασιστικού φαινομένου στις γειτονιές μας, με κεντρική ιδέα τη δημιουργία ενός Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη, ο οποίος θα ενσωμάτωνε μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων μνήμης και αγώνα.

Η αρχή έγινε στο Πέραμα, πόλη την οποία η Χρυσή Αυγή λυμαίνεται τα τελευταία χρόνια, ως προπύργιο των δράσεών της, με αποκορύφωμα την ίδρυση φασιστικού σωματείου μέσα στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Στον ίδιο χώρο λοιπόν επιλέξαμε να γίνει η πρώτη μας κεντρική εκδήλωση (συζητήσεις, συναυλίες) προσπαθώντας να διατηρήσουμε ζωντανή την εργατική μνήμη και προβάλλοντάς την στο σήμερα, κόντρα στα σχέδια των φασιστών και των εφοπλιστών που τα στηρίζουν. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μαζική, και θα είναι η απαρχή για παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.

Η δεύτερη κεντρική εκδήλωση του Συντονισμού, με τουρνουά μπάσκετ, προβολή ντοκιμαντέρ και μεγάλη συναυλία πραγματοποιήθηκε στο Κερατσίνι, συμβολικά στο σχολείο του Παύλου, ως ελάχιστο καθήκον μνήμης και αγώνα στον ένα χρόνο από την δολοφονία του να ξεβρωμίσουμε την γειτονιά του από τους φασίστες που προσπαθούν ακόμα να παραμείνουν στο προσκήνιο, με τις γνωστές τακτικές τους. Για άλλη μια φορά, η ανταπόκριση του λαού ήταν μαζικότατη, συγκινητική και καθοριστική για την συνέχεια της προσπάθειάς μας.


Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν πλήθος εξορμήσεων σε  σχολεία και  στις γειτονιές, ενημερώνοντας  για το τί πραγματικά πρεσβεύει ο φασισμός, προβάλλοντας ταυτόχρονα τηναλληλεγγύη, τον πολιτισμό, την οργάνωση και την ταξική συνείδηση ως μόνα όπλα καταπολέμησής του.

Σημείο αναφοράς των δράσεών μας αποτέλεσε η κεντρική  αντιφασιστική πορεία  στις 18/9 στο Κερατσίνι, όπου σαν Αντιφασιστικός Συντονισμός Συλλογικοτήτων, συμμετείχαμε στην οργάνωση και τη διεξαγωγή της. Αν και ο κόσμος, για άλλη μία φορά, έδωσε το βροντερό παρόν προτάσσοντας το αντιφασιστικό του φρόνημα, το κράτος και οι δυνάμεις καταστολής επιδόθηκαν σε ένα αναίτιο κυνήγι βίας και εντυπώσεων. Χτύπησαν την πορεία με σκοπό να τη διαλύσουν, προέβησαν σε δεκάδες συλλήψεις αντιφασιστών και ρίψη χημικών μέσα στις γειτονιές μας. Αφορμή για τα παραπάνω στάθηκε η παρουσία ομάδων που συντονισμένα προχώρησαν σε καταστροφές, και μάλιστα δε δίστασαν να επιτεθούν και να χτυπήσουν αντιφασίστες που συμμετείχαν στην πορεία. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να καταγγείλουμε τις τακτικές αυτές, τονίζοντας ότι το λαϊκό αντιφασιστικό κίνημα δεν πτοείται από μεθοδεύσεις και ότι, απερίσπαστο, συνεχίζει το δίκαιο αγώνα του.

Η επιτυχία του όλου εγχειρήματος δεν ήταν μόνο σε τοπικό επίπεδο ,καθώς το πανελλαδικό κάλεσμα για έναν Αντιφασιστικό Σεπτέμβρη σε όλες τις γειτονιές στηρίχθηκε από διάφορες συλλογικότητες σε όλη την χώρα, με πάνω από 50 εκδηλώσεις- κινητοποιήσεις και δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσιά του.

Όλη αυτή η μαζική επανεμφάνιση του αντιφασιστικού κινήματος με την πολυχρωμία του και τις ιδιομορφίες του είναι ένας πλούτος για εμάς και μια μεγάλη κληρονομιά για τους αγώνες που έρχονται.

Σε μια περίοδο όπου θεριεύει ο φασισμός, η αντιλαϊκή επίθεση του κεφαλαίου, η ανεργία και η πείνα, η κρατική τρομοκρατία, η καταστολή καιη εργοδοτική αυθαιρεσία και πετσοκόβονται δημοκρατικές ελευθερίες, είναι πολύ ενθαρρυντική η απόδειξη στην πράξη ότι το αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να είναι ταυτόχρονα και πολιτικά αιχμηρό και ταξικά προσδιορισμένο αλλά και πλατιά μαζικό.

Ο Σεπτέμβρης δεν είναι για μας ένα μονοσήμαντο ραντεβού. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τις δράσεις μας, προσπαθώντας να καταπολεμήσουμε το φασιστικό μόρφωμα σε οποιαδήποτε μορφή του. Ο Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης θα είναι εδώ, σαν αποκορύφωμα όλων των δράσεών μας ενάντια στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής και του συστήματος που τους συντηρεί.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που συνέβαλαν στην επίτευξη του, ως τώρα, εγχειρήματός μας με κάθε τρόπο (καλλιτέχνες, εργατικά σωματεία, τεχνικούς, συλλογικότητες, αγωνιστές κλπ), καθώς και όσους στήριξαν την προσπάθειά μας.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ – ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις